ОТБЕЛЯЗВАНЕ 140 ГОДИНИ

на 140-годишнината от създаването на 200 Основно училище „Отец Паисий”

„Традиция и бъдеще” – това е надсловът, под който преминаха тържествата, ознаменували дългогодишната образователна традиция, която успя да съхрание и да развива и днес 200 ОУ в Лозен. На 22.11.2018 г. в Актовата зала на училището се състояха два концерта, посветени на 140-годишнината  на нашето училище. Гости на събитията бяха множество родители, граждани, общественици. Чест и удоволствие беше присъствието на г-жа Евгения Алексиева-народен представител, връчила плакет на Народното събрание, д-р Ваня Кастрева – началник на РУО – София-град, връчила почетен плакет на РУО, г-н Васил Станчев – кмет на с. Лозен, г-жа Ивайла Василева и г-н Желю Иванов от Синдиката на българските учители, поднесли поздравителен адрес от председателя на СБУ г-жа Я. Такева, г-жа Росица Вълчанова, г-жа Тамара Митова и г-жа Анелия Бегова – връчили почетен плакет от Кмета на район Панчарево г-н Димитър Сичанов, г-н Георги Пашов – експерт в РУО – София-град, г-жа Анастасия Будинова – инспектор в РПУ – район Панчарево, г-жа Цветелина Мицева – секретар на Народно читалище „Христо Смирненски 1928“,  г-н Янко Кръстев – заместник-директор на ДОА „Вадим”, директори на районни и столични училища и детски градини, бивши директори, учители и ученици. Получени бяха поздравителни адреси от Министъра на образованието и науката г-н Красимир Вълчев и от г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община. Връчени бяха ценни подаръци, които остават в архива и паметните витрини на училището – подвързани в кожа екземпляри от Конституцията на Република България, икони, плакети, поздравителни адреси, сувенири и др.

В програмата участваха ученици от всички класове. Изключително динамичен бе танцът на мажоретките с ръководител Данута Йорданова, а стихотворението на първокласничките Александра и Габриела умили публиката. Певиците от вокална група „Звънче” с ръководител Цонка Велева затрогнаха с народни песни, танцьорите от клуб „Веселие” с ръководители Цв. Генчева и В. Петкова увлякоха зрителите с ритмите на своята „Ръченица”, а малките балерини със своята солистка Виктория от клуб „Усмивка” с ръководители Цв. Генчева и В. Петкова представиха въздействащ танц, в който въплътиха своята представа за света на детската планета, която създават. Публиката неспирно аплодира и театралния етюд по разказа на Чудомир – „Какво бе туй чудо”, представен от четвъртокласничките Михаела и Андреа от клуба по дламатургия с ръководители М. Митова и Цв. Генчева. И, ще отбележим – не без гордост, че на сцената се качиха и изпълниха две народни песни учителите и административният персонал на училището под бурни аплодисменти. Специално участие във вечерния концерт взеха Цеца и Велчо Велеви – дуетът, чиито песни оставиха запомняща се следа в бълтарската фолклорна и популярна музика. На вечерния концерт бяха връчени плакети и грамоти за принос в образователното дело и културната традиция на 200 ОУ на: д-р Ваня Кастрева, Васил Станчев, Иринка Веселинова, Василка Чорбаджийска и Лазар Додев.

Събитието в своите издания отбелязаха и две печатни издания – вестник „АзБуки” със статия на 26.11.2018 г. от Татяна Дикова и статия в „Учителско дело” от 10.12.2018 г. с автор Ивайла Василева.