Участие в национален конкурс „Магията на кукерската маска – Да прогоним злото, да бъдем по-добри“

СКЪПИ РОДИТЕЛИ,
За нашите ученици изминаха няколко вълнуващи дни, дни на творчество, на фантазия и на забавление, дни, прекарани в работа в екип – работа с приятели. Затова се радваме да споделим с вас историята на творческия процес, който беше колкото забавен, толкова и развиващ мисълта, талантите и познавателните способности на децата.
Децата от кръжок „Етнография“ и от групите в ЦДО – 3 и 4 клас взеха участие в националния конкурс „Магията на кукерската маска – Да прогоним злото, да бъдем по-добри!“ организиран от сдружение „Усмивка“, чиято цел е да се популяризира българският народен обичай „Кукеровден“.
Кукерските обичаи по нашите земи водят началото си от преди повече от 8000 години. Кукерите се обличат със смесица от мъжки и женски дрехи и страшни маски, окачат по себе си звънци и хлопки и носят мечове или тояги за да изплашат и прогонят безплодната зима и злите духове и орисници, та да дойде пролетта и да е плодородна настъпващата стопанска година.
Поверието гласи, че колкото по-страшен е кукерът, толкова повече зли сили той ще изгони.
Ние сме уверени, че маските, които изработиха учениците, ще изпратят зимата подобаващо щом я срещнат и ще донесат цветовете и звъна на пролетта.
В галерията можете да разгледате творческия процес и готовите творби на нашите деца.