Първи стъпки в науките ( Занимания по интереси ЦДО 3-4 клас)

Скъпи родители,
Бих искала да ви запозная с невероятния откривателски свят, който създаваме в следобедните занимания с вашите деца – нашите ученици. Откривателството и опосредстваното знание вървят ръка за ръка, а това е един от най-приятните начини да се усвоява и надгражда учебното съдържание.
Темата за създаването на нашата планета впечатли учениците от трети и четвърти клас толкова много, че я разисквахме в продължение на няколко седмици, а има още стотици въпроси, които не сме си задали.
С помощта на Исак Нютон и детския образователен филм „Приказки за физиката“ се запознахме със силата на гравитацията. С малки стъпки навлязохме в света на науките. Разбира се, няма по – добър начин да научиш нещо, от този да го преживееш, за това се отдадохме на опити.
Създадохме статично електричество с помощта на собствените си коси и няколко надути балона. С наелектризирани предмети успяхме да изместим струя вода, да накараме хартиени пеперуди да пърхат с крила, залепихме балони без лепило. По време на опитите си говорихме за атоми, електрони и протони, за да обясним как всъщност се получава тази „магия“.
Направихме си и изригващ вулкан. Химичният експеримент, при който с помощта на сода за хляб, оцет и малко боя, видяхме как изригва лавата, съчетахме с тематични филми и книги.
През следващите седмици ще продължим да експериментираме, докато по забавен и евристичен начин изучаваме образуването на планетата и природните сили.
Може ли с помощта на собствената ни коса да накараме хартиена пеперуда да пърха с криле? (вижте сами,ВИДЕО)